Search
logo
 
Recepti od pastrmke 03savjet 05savjet
Pastrmka i jela od pastrmke

Šaran i jela od šarana

Skuša i jela od skuše


Pastrmka i jela od pastrmke

Pastrmka je riba bistrih voda, brzih rijeka i jezera, a smatra se jednom od najukusnijih evropskih slatkovodnih riba. Srebrnaste je boje, a na stranama ima crvene ili crne tačkice. Tijelo joj je prekriveno sitnom krljušti i sluzi koju ne treba dirati ako želite da ribu pripremite »na plavo«. Meso pastrmke je lako svarljivo i nema mnogo kostiju, te se može kuvati, pržiti i peći.
Veličina pastrmke je najčešće skromna, a najbolji ukus ima kad nije teža od 250-300 grama.

Pripremili smo vam nekoliko recepata za pripremu jela od pastrmke


     
  Kanapei sa dimljenom pastrmkom    Pohovane pastrmke  
  Listiće dimljene pastrmke stavite na kriške svježeg ili prepečenog hljeba (Francuski hljeb) koje ste prethodno tanko namazali maslacem.
Kanapee poslužite ukrašene umakom od hrena (umutiti 2 velike kašike pavlake sa 1 malom kašikom hrena). 
 

Sastojci:  1 kg pastrmki; brašno; testo za palačinke; ulje; so

Način pripreme: Pastrmke isjecite na veće komade i posolite. Napravite tijesto za palačinke (brašno, 1 jaje, voda, so). Ribu prvo uvaljajte u brašno, zatim u tijesto za palačinke, pa onda pržite na vrelom ulju. Služite sa limunom ili nekim gustim toplim sosom.  

“Plava” pastrmka    Kuvana pastrmka 

Sastojci: 1 kg pastrmki; 2 glavice luka; buter; limun; so

Način pripreme: Pastrmku očistite ne dirajući joj kožu ni krljušti. Savijte svaku ribu u luk i vežite joj rep za usta kanapom. Skuvajte bujon od 1l vode, glavice luka, soli i malo limunovog soka (možete dodati malo vina) i u to spustite pastrmke. Ako želite da ih kuvate, pustite neka bujon lagano vri oko 15 minuta. Ako želite da ih pečete, kuvajte samo 5 minuta, pa ih zatim izvadite i stavite u podmazan pleh. Pospite sa malo butera i pecite u zagrijanoj pećnici oko pola časa. I kuvane i pečene pastrmke oslobodite kanapa kojim su bile vezane i prelijte vrelim buterom. Ako služite hladne ribe, uz to napravite tartar sos.

 

   Sastojci: 1 kg pastrmki; 3 čena bijelog luka; 2 glavice crnog luka; veza peršuna; 1/2 limuna; 3 kašičice ulja; 3 kašike vinskog sirćeta; list lovora; 1/2 kg krompira; so, biber u zrnu.

Način pripreme: U 1,5l vode spustite isjeckan peršun, bijeli i crni luk, nekoliko zrna bibera, limun isječen na kolutove, ulje i sirće. Dodajte još i lovorov list, so i oljušten i na kriške isječen krompir i kuvajte dok krompir ne bude na pola gotov. Potom dodajte ribu i kuvajte još 15 minuta. Ribu i krompir izvadite na činiju, prelijte sa malo procjeđene supe u kojoj se kuvala pastrmka i služite uz neki gusti topli sos.
Pastrmka na mlinarski način   Pastrmke sa bademom
Sastojci: 1 kg pastrmki; brašno; buter za prženje; sok od limuna; veza peršuna; so, biber

Način pripreme: Pripremljene i osušene ribe posolite i pobiberite. Uvaljajte u brašno i pržite s obe strane u buteru. Ribe poredajte na činiju, poprskajte sokom od limuna i pospite peršunom. Na kraju prelijte toplim buterom.
Svaka pržena riba se, ustvari, priprema na “mlinarski” način. Zato ovaj recept možete da primjenite uvek kada pržite ribu.
  Sastojci: 1 kg pastrmki; sok od limuna; brašno; ulje; čaša crnog vina; 1 kašika brašna; 100 gr samljevenog badema; so, biber

Način pripreme: Ribe posolite i pobiberite i pokapajte sokom od limuna. Ostavite da odstoje desetak minuta. Zatim ih uvaljajte u brašno i pržite na vrelom ulju dok ne porumene.
U masnoći u kojoj se pržila riba prokuvajte crno vino (možete i na svježem, zagrijanom ulju), pomješajte brašno umućeno u hladnoj vodi sa vinom i sve posolite. Prokuvajte, stalno miješajući,desetak minuta. Badem prepržite na kašiki butera, pospite ga preko pastrmki, a zatim sve prelijte sosom od vina.
Pastrmka u vinu   Pastrmka sa sirćetom
Sastojci: 1 kg pastrmki; 200gr butera; 1 kašika brašna; 1/2l bijelog vina; 1 lovorov list; so, biber

Način pripreme: Posolite i pobiberite pastrmke, stavite ih u sud i prelijte vinom da u njemu ogreznu. Ostavite tako da stoje jedan sat. Izmješajte sad brašno sa otopljenim buterom, dodajte zdrobljen lovorov list, pa ovu masu uspite u đuveč u kome će se riba peći. Stavite zatim ribu na buter oko pola sata stalno prelivajući sosom od vina u kome je riba stajala.
Sastojci: 1 kg pastrmke; 1/2 kg luka; 1 veza peršuna; 1 koren šargarepe; 2 dl ulja; 2 dl vinskog sirćeta; so, biber

Način pripreme: Isjecite ribu na krupnije komade, posolite ih i pobiberite. Luk isecite na rebarca, pa u đuveč stavite polovinu luka, zatim ribu, pa preostalu polovinu luka. Preko toga stavite sitno sečen peršun i šargarepu isječenu na kolutove. Sve zalijte uljem i vinskim sirćetom. Riba treba da ogrezne u tečnosti. Pecite u pećnici oko pola časa.
Pastrmka u sosu od paradajza
 
Sastojci: 1 kg pastrmki; 1 limun; 2 kašike ulja; 4 kašike brašna; 1 jaje; 4 kašike parmezana; veza peršuna; 4 kašike prezle; 125 gr butera; 3 dl paradajz sosa; so, biber

Način pripreme: Napravite marinat od limunovog soka, soli, bibera i ulja. Ostavite u njemu pastrmke 1 sat. U međuvremenu pomješajte strugan parmezan sa prezlom i sjeckanim peršunom. Pastrmke izvadite iz marinata, ocijedite i prvo uvaljajte u brašno, zatim umočite u ulupano jaje, pa na kraju u mješavinu sa parmezanom. Pržite ih rumeno na buteru (ili ulju), oko 5 minuta sa svake strane. Uz ovako spremljenu pastrmku poslužite odvojeno sos od paradajza.
 
footer1